Kemikalieskolan.

 

I lördags var ett litet gäng här på tjejkväll, och som oftast så trillar jag in på ämnet skönhetsprodukter och rengöringsmedel. Och så klart började jag proklamera om vad silikoner och sulfater har för funktion och om hur de endast skapar en ond spiral och skitar ner naturen. Ämnet får mig liksom att hetta till lite.

Jag har rätt länge gått och funderat på att ha en återkommande kategori här i bloggen om kemikalier. Ja, en kemikalieskola där jag skulle dela med mig av vilka kemikalier jag undviker i skönhetsprodukter och vilka erfarenheter det gett mig. Men så klickar jag in mig hos Naturligt snygg och då har hon skrivit en ypperlig lista där, så nu behöver jag ju inte göra en egen utan kan länka till den. LÄS HÄR!

”Det är en lång lista med förslag. Men få inte ångest över den – vidta åtgärder istället. Man kan börja med att förbättra några punkter och sedan successivt arbeta vidare. Att göra lite är bättre än att göra ingenting. Det kan verka kostsamt att byta ut hela sitt bohag mot ekologiska alternativ. Men tänk på att det bästa sättet att minska sin utsatthet för skadliga ämnen är att minska sin konsumtion.” skriver UnderbaraClara i sitt blogginlägg Kemikaliebanta ditt hem idag.

Under de senaste 18 månaderna har jag jobbat med att byta ut mina produkter här hemma. Jag började i duschen och i sminkväskan, och bytte nu senast ut diskmedlet. Några andra rengöringsprodukter för städning än såpa har jag aldrig använt sedan jag flyttade in i den här lägenheten. Såpa fungerar utmärkt till toalettrengöring, svabbning av golven och att tvätta textilier i.

Det som skrämmer mig mest med att hemmet är fyllt med kemikalier är inte att jag utsätter min kropp för dem, utan att vi sköljer ut kemikalierna i avloppet. Alla rengöringsprodukter och all kosmetika följer med vattnet ner i avloppet och vidare ut i sjöar och hav, trots att reningsverken gör vad de kan för att förhindra det. Kemikalierna påverkar sedan växter och djur i naturen och kommer tillbaka in i våra hem via maten (läs HÄR om fiskar och mediciner).

”Men vad spelar min schampoflaska för roll när alla industrier sprutar ut en massa skit?” kanske du tänker. Den spelar stor roll skulle jag vilja påstå, du vet; många bäckar små bildar snart en stor å.

Några enkla steg att börja med:
1. Köp inte produkter på närmsta matbutik, gå till en hälsokost eller fråga hos en frisör istället.
2. Läs innehållsförteckningen, ju längre lista ju fler ingredienser och större risk att de innehåller kemikalier.
3. Skär ner på plast. Köp tygpåsar till storhandlingen av mat och säg nej när en kassör frågar om du vill ha en påse.
4. Dra ner på användandet. Behöver du duscha varje dag? Svett är vattenlösligt, så tvålen kanske inte behöver användas varje gång?
5. Var nyfiken. Läs, fråga och googla. Väldigt få kommer kasta den här kunskapen på dig då de stora företagen endast vill tjäna pengar på att sälja billiga produkter.

(En parentes i ämnet. Min syster börjar jobba på Planet Organic i London idag, och jag är både stolt och avundsjuk!)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>