Nä, nu får det vara nog! – ett uppror.

20121011-220541.jpg
I min iPhone brukar jag samla idéer till blogginlägg som jag tänker att jag ska skriva om framöver. Ordet ”traditioner” har funnits i listan snart ett år, och nu kommer inlägget äntligen! Eller det är ju inte äntligen för er, för ni har ju inte vetat om det fören nu.

Ni kan kalla mig gammalmodig och vrång om ni vill, men jag har rätt länge tyckt att det ”fuskas” med våra högtider. Det säljs semlor redan i november, julmust hittas i juli och här om dagen, 10 oktober för att vara exakt, hittade jag lussekatter på Ica Kringlan i Södertälje. Och det var droppen som fick bägaren att rinna över!

Om vi börjar rucka på tidpunkterna för när olika sötsaker som förknippas med våra högtider säljs, bakas eller äts så blir de ju inte speciella längre. Det blir vardagsmat!

Vem vill shoppa skumtomtar i augusti, äta knäck i mars eller semlor till jul?
(Jo jag vet, du David, men du är sjuk i huvet och borde straffas för traditionsbryteri)

Jag blir så trött på handelns köpknep för att få oss tro att det är just vad vi behöver just nu, lussekatter i oktober, och sitter nu och söker styrka från Fredrik Lindströms Vinter i P1 där han pratar om tillväxtsamhället och konsumtion kring julen:

”När det är julpyntat i affärerna, som har det för att sälja, så tänker folk att ‘ja nu är det nog jul och då borde vi pynta hemma också’. Tidigare gick riktiningen från hemmen ut i det öppna samhället, idag går det i den motsatta riktningen, vi firar mer och mer affärernas och försäljningens jul, även hemma. Men det är klart, tänk om julen skulle utvidgas så att det blev jul året om. Då visste man ju inte om att det var jul över huvud taget längre”

Lyssningsvärt program det där.

Erkänner att jag är bitter och grinig, och det är en sådan dag idag. Har hunnit lackat ur på att grannungarna leker i trapphuset, att Ica Hagsätra slutat med vanliga kundkorgar och att AppStore vill ta betalt för en app som jag redan köpt, så jag kände att det är rätt dag att publicera det här.

Men framförallt hoppas jag på att få medhåll av någon av er läsare, så jag slipper känna mig ensam i min trångsynthet.

Protestlista någon?

PS. Upprördheten gäller även pynt, sånger och mat, inte bara godis.

3 kommentarer till “Nä, nu får det vara nog! – ett uppror.

  1. Hatar semlor så dom struntar jag i…men ÄLSKAR Lussebullar!! Är nog det enda jag går och längtar efter :) Tycker dom ska börja säljas vid första advent :) Åååååh vill HAAAAA!! Namnamnam!!

    Alla andra sötsakertraditioner etc är jag inte så mkt för..jag gillar ju inte riktigt högtider överlag :P

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>