Rensa, blockera eller följa alla?

”Skriv en lista på alla dina vänner där du rangordnar dem från mest populär till minst. Släng sedan listan och gör aldrig om det igen!”*

Orden från en bok jag läste när jag var yngre har ekat i mitt huvud ett bra tag nu och jag har skjutit på det här inlägget länge, mest för att jag måste erkänna för er vilken hycklare jag är, men också för att vissa blogginlägg vill jag skriva bra och för att få ut orden från min hjärna till en välskriven text tar för mycket kraft och energi och formuleringarna mest bara blir en gegga, men jag vill försöka. Men då jag läst DENNA text så tänkte jag, att nu är det dags för att samla tankarna.

Jag minns tiden i början av mitt Facebook-användande som en spännande tid då jag addade var och varannan person jag kunde komma på, personer från dåtiden, nutiden och även den kommande framtiden (ja, vem har inte skickat vänförfrågningar till intressanta killar i hopp om att de ska bli en del av framtiden?). Genom åren har addandet från min sida svalnat, ja man inser ju att man kanske inte har så stort intresse av att följa vissa människors liv. Gång på gång märker jag hur lätt det är att föra muspekaren till friendsmenyn och bocka av ”Show in newsfeed”.

Men så kommer jag på mig, tänk vad många som kanske har gjort så med mig? Ja, det sårar mig verkligen att tänka på att folk kanske inte bryr sig om mig. Jag menar, jag vill ju verkligen inte vara en jobbig och dryg och ointressant person som folk inte vill ha att göra med. Och ju mer jag tänker på det så kommer jag ju på att responsen på det jag skriver och gör på Facebook svalnat, jag som tänkt att det kanske berott på att folk är mer inaktiva…. Jag vet, man ska inte jaga likes eller kommentarer, men vad är då grejen med sociala medier? Det är väl att ha en social kommunikation? Och om alla slutar läsa det jag skriver, hur ska då en kommunikation kunna kvarstå?

När jag skaffade Instagram ville jag bara att de som stod mig närmast skulle få följa mig, som en motvikt till Facebook där jag ju samlat på mig så många vänner av olika dess slag. Men ju längre tiden gick så märkte jag hur svårt det var att dra en gräns. Var sätter jag en gräns på vem som står mig nära? ”Om den får följa mig så måste ju den också få följa…” blev till ett dilemma jag inte kan lösa.

Jag gör det själv, tar bort vänner, avföljer folk, blockerar folk från mina statusar, men jag mår illa av hela grejen. Det här med sociala medier är ett ”problem” som skapats av oss människor som jag inte tror vi är skapta för, men ack så kul det är!

Hur agerar ni? Är det bara mitt samvete som spökar? Jag är öppen för en dialog här, då jag tycker det här är sjukt intressant och alla mina tankar inte fick plats i detta inlägg.

*Fritt citerat ur mitt minne.

2 kommentarer till “Rensa, blockera eller följa alla?

 1. Det är verkligen intressant att tänka på. Många av dem jag tagit bort som vänner eller valt att inte följa/se uppdateringar från är sådana jag knappt skulle heja på om jag såg dem på byn/stan/irl, det gör att jag inte har så dåligt samvete över det. Jag är inte särskilt nyfiken på/intresserad av dem och de är nog av ungefär samma anledningar som jag har inte så nyfikna på eller intresserade av mig de heller egentligen, det gör att jag inte känner mig särskilt berörd över om de skulle ta bort mig eller välja att inte följa mig, vi har inte längre någon relation.
  Självklart är det roligt med likes och kommentarer, det är ju som du säger i mångt och mycket därför man uppdaterar och anledningen till att sociala medier finns. Skulle ingen uppmärksamma de jag gjorde i de olika medierna skulle det inte kännas kul, men de jag bryr mig om brukar i regel visa något sorts intresse och är det inte egentligen det som är det viktiga, att de som är närmast visar intresse?
  Å andra sidan är det ju (paradoxalt nog?) också så att en kommentar/like från en människa jag sällan hör något från på något konstigt sätt får mer uppmärksamhet och ”känns mer” än en från de som alltid gillar etc. Det är ju lite konstigt!
  oj, det kanske blev rörigt, men det är intressant att fundera kring!

 2. Jag brukar plocka bort dom som faktiskt knappt hälsar på mig i kassan på coopen. Varför ska dom ha tillgång till mitt liv och varför är jag ens intresserad av deras? I´m not.

  Sen har jag slutat acceptera vänförfrågningar från folk som jag träffat typ 1 gång varpå jag knappt pratat med dom öht.

  Sen består ju min facebook till väldigt stor del av kontakter…där jag faktiskt gör så många inte kan se ALLT på min sida då jag inte tycker arbetskontakter har med ALLT i mitt liv att göra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>