http://www.youtube.com/watch?v=UQ1Q4246SjI

Jag antar att ni längtar efter en uppdatering, men mitt liv är så oerhört ointressant och jag har liksom inte så mycket att skriva om. Clary gav mig i och för sig ett litet uppslag i natt då hon skickade ett sms med en fråga. Jag kunde inte svaret, men kanske någon av er vet (Karolin)?

Från Clary 081128 03:28:
"Tror du att de som hamnar i koma en längre tid fortfarande får mens?"

De borde få det, men vad vet jag?

Walle fick ett helt eget inlägg med ett grattis, Lena och Kristina får dela. Grattis Lena och Henrik till lilla Ida! Skulle lagt in en bild som jag fick via mms i går här, men eftersom jag saknar sladd till min nuvarande mobil så blev det inte så. Sen ett grattis till Kristina som fyllde år i går! Du får nog kanske tårta i kväll, och ett litet paket!

Åh vilket boring inlägg, gäller att komma på en hejdundrandes rubrik snart!

I natt drömde jag så sjukt konstiga drömmar! Familjen Axenstedts villa i Hosjö, mina föräldrar, Tobbe och Jonas, och en himla massa Alfta-brudar (minns bara Johanna Johansson)! Jag vaknade och va helt förtvivlad för att allt hade spårat ut. Så himla skönt att det bara var en dröm!

Jag raderade ett mobilnummer för en tid sedan, nu har jag lärt mig det utantill. Smidigt!


6 kommentarer till “http://www.youtube.com/watch?v=UQ1Q4246SjI

  1. Jag vet faktiskt inget korrekt svar.

    Men om jag får fantisera fritt tror jag inte att man får det. Jag tror att det är så att de hormoner som styr mensen kommer att sluta komma ut i kroppen på grund av bland annat andra hormoner (som frisätts tex vid stress och koma är en extrem stress för kroppen!). De hormonerna gör så att den reproduktiva delen av kroppen liksom stängs av. Det är ju inte så smart att skaffa barn om man är i koma så naturen/gud/vad man nu tror på har fixat till det så att man inte får mens vilket gör att man inte blir gravid om man kommer i ett sånt tillstånd (det är också därför man inte får mens om man svälter/är undernärd/har anorexia, inte läge att skaffa barn i svält så hormonproduktonen stäng av!).

    Sen är det säkert så också att eftersom man när man är i koma inte har särskillt mycket hjärnaktivitet inte får någon produktion av de hormonerna som gör så att man får mens för de tillverkas i delar av hjärnan som heter hypofysen och hypothalamus.

    Hoppas att det var ett någolunda bra svar!

    JAg ska försöka skriva ett mail till någon föreläsare vi haft och se om jag får ett svar! så återkommer jag =)

  2. Vi pratade om detta på skolan idag faktiskt (håller på med hormoner nu)… Den brukar upphöra. Ger man extra anestesimedel (tex pga skador) så upphör menstruationen helt. Det beror på att ett hormon från hypothalamus styr (precis som karolin var inne på) och är beroende av full nervaktivitet (för produktionen av hormonet). Dock fortsätter ägg rekryteras och utvecklas även om de inte mognar (klimakteriet kommer mao inte att skjutas upp pga den uteblivna menstruationen, även om kvinnan skulle ligga i koma i flera år). Däremot påstod föreläsaren som vi hade att kraftig stress för kroppen i sig inte behöver påverka mens och fertilitet, även om det är vad man brukar höra. Enligt honom så finns inga klarlagda bevis för det. Det finns i regel andra förklaringar till de flesta av fenomenen, menade han.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>