Länkkärlek – ”Ligger ansvaret för historien på oss skivnördar?”

”Vi kan till exempel titta på det här med att Spotify fortfarande inte inkluderar metadata, alltså produktionsuppgifter om låtar och album. Eller att man bara visar omslagen i frimärksformat.” skriver Dan Backman i sin krönika i Svenska Dagbladet. Och nu när jag ligger i soffan och lyssnar igenom Lalehs nya album kan jag inte annat än att sakna den där informationen som ett fysiskt skivomslag innehåller.

Vem skrev låten? Vem körar? Vem producerar? Vem mixar? Vilka är musikerna? Nördfrågor som har betydelse för musiken, nördfrågor som jag inte visste att jag saknat att ställa, förrän idag.

Vidare ifrågasätter Backman de musiktips Spotify ger; ”Varför skulle jag till exempel vilja lyssna på duon Robert Plant och Alison Krauss bara för att jag streamat Frank Zappa?” Något som även jag har irriterat mig på ett tag. Det är dåliga tips, tips som jag verkligen inte bryr mig om och det hämmar mitt intresse för musiklyssning. Jag är mer intresserad av vad som är nytt på marknaden än vad Spotifys algoritmer räknar ut att jag kanske kan gilla!

Lalehs nya album? Det är grymt bra och känns som en fortsättning av det förra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>